DOBRO DOŠLI U NOVI SAD


VAŠ TURISTIČKI VODIČ stevo jelić

Poštovani gosti,

Na ovoj stranici možete pronaći informacije o Novom Sadu, Vojvodini, Sremskim Karlovcima, kao i o gastronomskim specijalitetima ovog regiona. Osim Srba, u Vojvodini živi i veliki broj Mađara, Slovaka, Hrvata, Rusina, Rumuna... Zbog toga na svakom koraku u Vojvodini i Novom Sadu možete naići na prepoznatljivu multikulturalnost. Ovdašnji narodi odvajkada su živeli u slozi, poštujući jedni druge, a teško da za nekoga možete reći da je baš starosedelac, pošto smo svi mi ili naši preci ovde odnekud došli. Ako se pogleda unazad, svakih 70 godina – posle velikih katastrofa i ratova – prema Vojvodini se slivala reka ljudi, koji su ovde pronalazili novi život. Zato za Novi Sad ponekad kažu da je grad otvorenog srca i grad građen po meri čoveka. U dnu ove stranice možete da pogledate galeriju s fotografijama lokaliteta koji se obilaze u Novom Sadu i okolini.20180403_130325.jpg

Novi Sad

Novi Sad je drugi po veličini grad u Srbiji – grad s okolinom ima oko 300.000 stanovnika. Takođe, glavni je grad Autonomne Pokrajine Vojvodine i najznačajnije je privredno i kulturno središte ovog regiona. Istorijski gledano, Novi Sad je relativno mlad grad, budući da se njegova istorija uglavnom povezuje sa 1692. godinom, tj. početkom izgradnje velike Petrovaradinske tvrđave. Ipak, mnogi pronađeni dokazi upućuju na to da su na području današnjeg grada ljudi živeli još u praistorijsko vreme, pa i u srednjem veku, a zbog brojnih i veoma važnih kulturnih institucija koje su u 18. i 19. veku otvarane u Novom Sadu, ovaj grad zovu i Srpskom Atinom. Novi Sad se nalazi na veoma važnom saobraćajnom čvorištu: na severu nas put vodi prema Budimpešti, a na jugu prema Atini i Istanbulu. Verovatno su i zbog toga Novi Sad i ovaj region imali veoma turbulentne periode usled ratova s turskim osvajačima koji su se na ovim prostorima vodili.Danas je Novi Sad moderan grad, veoma jak centar za poljoprivredu i proizvodnju hrane, kao i univerzitetski grad – u njemu studira gotovo 15.000 mladih.U Novi Sad možete doći automobilom, autobusom, vozom ili avionom. Najbliži aerodrom – Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu udaljen je svega 80 km.Zadnjih godina, zahvaljujući činjenici da se u našem gradu održava nekoliko svetski poznatih festivala i kulturnih manifestacija, Novi Sad beleži sve veći broj posetilaca.

Sremski-Karlovci.jpg

Sremski Karlovci

Gradić Sremski Karlovci mesto je s veoma vrednim kulturnim nasleđem i jedan je od najlepših malih gradova u Srbiji. Staro jezgro grada s očuvanim zgradama iz 18. i 19. veka predstavlja riznicu različitih umetničkih stilova gradnje zadnjih 300 godina pa veoma često filmski reditelji biraju upravo Karlovce za lokaciju na kojoj će snimati svoje filmove. Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju i mnogim važnim istorijskim dešavanjima, ovde možete pronaći tragove isprepletenosti dveju dominantnih evropskih kultura – istočne i zapadne. Sremski Karlovci za Srbe iz 18. i 19. veka predstavljaju važan kulturni i religijski centar. Ovde je osnovana prva srpska gimnazija, kao i Bogoslovija, a sam grad je negde do pred Drugi svetski rat bio centar Srpske pravoslavne crkve i u njemu su živeli srpski patrijarsi. Takođe, Sremski Karlovci važe za veoma poznat vinski region. Naime, ovde se još od rimskih vremena toči dobro vino, a u vreme Austrougarske ova regija je po tome bila jedna od najjačih u tadašnjoj monarhiji. 

fruskogorski-manastiri-850.jpg

Manastiri Fruške Gore

Manastiri Fruške gore čine jedinstvenu skupinu gusto raspoređenih manastira građenih između 15. i 18. veka – danas ima 16 aktivnih manastira Srpske pravoslavne crkve. S obzirom na to da je Fruška gora dugačka svega 72 km a da je na njoj veliki broj manastira, veoma često vernici je nazivaju Svetom Gorom ili Srpskim Atosom.Ktitori ovih manastira bili su uglavnom srpski despoti i razni velikaši iz srpske istorije. Smešteni u netaknutoj prirodi Fruške gore, fruškogorski manastiri danas predstavljaju nezaobilaznu destinaciju putnika koji posećuju Novi Sad, Beograd i Sremske Karlovce.

1486842_1427589047470091_1866734164_n.jpg

Gastronomija

Vojvodina je poznata po šarolikosti prehrambenih proizvoda i gastronomskih specijaliteta. Recepti potiču iz davnih vremena i većina je vezana za osvajače koji su vladali ovim područjem. Tako u jednom vojvođanskom restoranu možete videti uticaje turske, mađarske, grčke i bugarske kuhinje. Ono što se odmah da primetiti jeste da su naša jela dosta jaka i začinjena. Verovatno su klima i podneblje zaslužni za to. U našoj kuhinji zastupljeno je dosta mesa, rečne ribe, povrća, testenina i mlečnih proizvoda. Ako boravite u Srbiji, onda morate probati roštilj, burek, gibanicu, sarmu, musaku, đuveč, razne vrste sireva, kajmak i domaće kiselo mleko. U Vojvodini pak gostima obavezno preporučujem riblju čorbu ili riblji paprikaš, rečnu ribu pečenu na talandari, koja je vrsta srpskog voka, zatim dimljenu šunku, domaće kobasice, švarglu i kulen. Kao poslastica najčešće se služe baklava, vanilice, štrudla s makom ili orasima, pita od bundeve i, na kraju – turska kafa.Naravno, ne smemo zaboraviti ni rakiju šljivovicu, nešto po čemu je Srbija u svetu poznata. Osim od šljiva, u Srbiji, a naročito u Vojvodini, pravi se i rakija od drugih vrsta voća – lozovača, dunjevača, kajsijevača itd.Region Sremskih Karlovaca poznato je vinsko područje još od rimskog vremena. Obavezno posetite neki od karlovačkih vinskih podruma, gde ćete se uveriti u neosporan kvalitet vina s ovog podneblja.

Pogledajte našu galeriju

SAM_5820.jpg

Novi Sad, Trg Slobode


Manastir_Krusedol.jpg

Manastir Krušedol

riblji_paprikaš.jpg

Riblji paprikaš

ŠTRUDLA.jpg

Štrudle sa makom i orasima

20170211_140719.jpg

Dunavska ulica u Novom Sadu

manastir_Grgetek.jpg

Manastir Grgetek

1678647649519b6d1441872620176076_v4_big.jpg

Gimnazija u Sremskim Karlovcima

Talandara.jpg

Talandara

1486842_1427589047470091_1866734164_n.jpg

Specijaliteti iz Vojvodine

20180403_184529.jpg

Vanilice

Powered by WebExpress